Κυριακή των Βαϊων στον Άγιο Νικόλαο

Κυριακή των Βαϊων Χρόνια πολλά! - Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Κυριακή των Βαϊων - Η ζωή του παγκάλου Ιωσήφ
Ήταν ο αγαπημένος γιος του Ιακώβ, αλλά και αγαπημένο παιδί του Θεού. Είχε πάνω του όλα τα καλά: μεγάλη ομορφιά, πολύ εξυπνάδα αλλά και μεγάλη καλοσύνη, συγχωρητικότητα, ευγένεια, πολύ αγάπη για τους άλλους. Ο Θεός τον αγαπούσε γιατί, παρ’ όλα τα χαρίσματά του, δεν το είχε πάρει πάνω του και δεν είχε χάσει την ανθρωπιά και την απλότητα. Ο Ιωσήφ τηρούσε όλες τις εντολές γι’ αυτό και ο Θεός τον είχε φωτίσει και τον είχε προικίσει επιπλέον με το χάρισμα του να εξηγεί τα όνειρα. Στην ώρα του πειρασμού έδειξε ανεξικακία, υπομονή, απλότητα και συγχωρητικότητα γι’ αυτό και ο Θεός τον ύψωσε σε μεγάλη εξουσία και δόξα αλλά και το όνομα του έμεινε εις τον αιώνα σαν παράδειγμα για όλα τα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες που επιζητούν την δόξα, την ομορφιά, την εξουσία και την επιτυχία χωρίς να σκέφτονται ότι υπάρχει Θεός, χωρίς να υπολογίζουν τις εντολές, χωρίς να αγαπούν και να συγχωρούν.
Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης - Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Γλυφάδας: Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Γλυφάδας συνεστήθη το έτος 1937. Το Λατρευτικό της κέντρο τότε και μέχρι το 1962, ήταν ο "Μικρός" Άγιος Νικόλαος, το σημερινό Ι. Παρεκκλήσιο, με αρκετά προσκτίσματα, τόσο στο μήκος, όσο και στο πλάτος. Ὁ "Μικρός" Άγιος Νικόλαος κτίσθηκε, όπως αναφέρει σχετική επιγραφή το 1877 από τον Θεόδωρο Κομνηνό, γυιο του πρωτομάστορα Χ. Κομνηνού, ο οποίος το 1810 ανοικοδόμησε τον καταστραφέντα, από πυρκαϊά, Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, επί Πατριάρχου Πολυκάρπου. Σήμερα ο εν λόγῳ Ναός εἶναι γνωστός στους πιστούς ως ο "Μικρός" Άγιος Νικόλαος.
Από το 1962 λειτουργεί ο νέος Ιερός Ναός, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τους δρόμους Ἀρτέμιδος, Ζαμάνου, Φοίβης καί Ἑρμοῦ, θεμελιώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1956 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα, για τον λόγο, ότι στη θέση του "Μικρού" θα επεκτεινόταν η οδός Βουλιαγμένης.

Ο Ιερός Ναός είναι έργο της μακαριστής αρχιτέκτονος Παρασκευής Τσατήρη και του πολιτικού μηχανικού Ιωάννου Θεοδώρου - και των αόκνων ενεργειῶν του π. Αδαμαντίου Προεστού και των περί αυτόν Εκκλησιαστικών Συμβούλων, ως επίσης και της σημαντικής δωρεάς τού Θεοδώρου Τρουπάκη, αλλά και άλλων ευσεβών ενοριτών, αποπερατώθηκε δε, σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα εγκαίνια του ετελέσθησαν στις 18 Νοεμβρίου 1962, από τον τότε Επίσκοπο Θαυμακού και μετέπειτα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Παρεκκλήσια

Άγιος Νικόλαος (εκκλησάκι)
Ἁγ. Νικολάου «Μικροῦ» 19ου αἰῶνος, Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, «Ρόδον τό Ἀμάραντον» ( Ἱ. Μητροπόλεως Κερκύρας), Ἁγ. Παντελεήμονος (ἰδιωτ.), Αγ. Νεκταρίου του Αιγίνης (Γυναικωνίτης), Αγ. Μαρκέλλης Χιοπολίτιδος (Γυναικωνίτης Δεξιός).
    Μικρός Ναός Αγίου Νικολάου Λ. Βουλιαγμένης οδός Αρτέμιδος - Ζαμάνου: Η παλιά εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Πυρνάρι είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική, διαστάσεων 3,80x5 μ., με ημικυκλική αψίδα. Έχει υποστεί τόσες μετασκευές και αλλοιώσεις που σήμερα έχει χάσει πια τις αναλογίες και την αρχική της εμφάνιση. Στο εσωτερικό της σώζεται μεταγενέστερος ζωγραφικός διάκοσμος. Τα τελευταία χρόνια στο νότιο τοίχο της, πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα, ανακαλύφθηκε η εξής ενδιαφέρουσα επιγραφή:"Ναός Αγίου Νικολάου εξ ερειπίου εγερθείς το 1877 υπό Θεοδώρου Κομνηνού, υιού Χατζή Κομνηνού, Κάλφα, του ανοικοδομήσαντος τον εν Ιεροσολύμοις εμπρησθέντα Ναόν της Αναστάσεως το 1810".

Από agiosnikolaosglyfadas.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων