Πράσινο Τσάι

Μετά το νερό, το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο είναι το τσάι. Το τσάι του οίκου Madras είναι χαρμάνι εκλεκτών πράσινων τσαγιών και προέρχεται από την Κίνα και η επιστημονική του ονομασία είναι Camelia Sinensis (Κινέζικη Καμέλια).

Στο πρώτο στάδιο, τα φρεσκοκομμένα φύλλα του τσαγιού μαραίνονται ή συνθλίβονται ελαφρά με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια και κάποια ένζυμα. Στο δεύτερο στάδιο τα φύλλα κυλινδρίζονται, ενώ στο τρίτο στάδιο συντελείται η ζύμωση (οξείδωση), που ανάλογα με το ποσοστό της χωρίζει το τσάι σε βασικές κατηγορίες —όπως στο πράσινο, το oolong και το μαύρο. Στο τελευταίο στάδιο σταματά η ζύμωση με την αποξήρανση.

Το πράσινο τσάι δεν είναι απλώς όμως ένα ρόφημα. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού με πολλούς τρόπους.
Είναι πλούσιο σε φθόριο, άρα προστατεύει από την τερηδόνα. Μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και γενικά τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο αίμα. Δρα ευεργετικά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Βοηθά στην πέψη και είναι λιποδιαλυτικό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες και τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες για τα αποτελέσματα του στις κακοήθειες.
 Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι λοιπόν πάρα πολλές: Ένα ρόφημα που μόνο ωφέλεια φέρνει: Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνοντας τους σφυγμούς της καρδιάς, ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Ενώ το μαύρο τσάι δημιουργεί υπερένταση με την τεϊνη που περιέχει, το πράσινο τσάι προστίθεται στα υγιεινά ροφήματα λόγω των καταπραϋντικών του ιδιοτήτων, της παντελούς έλλειψης λιπαρών ουσιών.

Ο τρόπος παρασκευής του (1 κούπα) είναι ο ακόλουθος: Σε νερό καυτό που όμως δεν έχει αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μισό κουταλάκι ή ένα φακελάκι τσάι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε είτε το φακελάκι είτε τα φύλλα με ένα σουρωτήρι. Κατά προτίμηση ρίχνουμε ζάχαρη. Το τσάι είναι κιτρινοπράσινο εκχύλισμα με διακριτική γεύση και πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων. Πίνεται σε όλη τη διάρκεια της μέρας και φέρνει κοντύτερα —σερβιρισμένο σε όμορφες κούπες ή φλυτζάνια, μια ευχάριστη συντροφιά.
Τα ευεργετήματα του πράσινου τσαγιού όχι μόνο έχουν επαληθευτεί στο πέρασμα των αιώνων αλλά επιβεβαιώνονται διρκώς με τις σύγχρονες έρευνες. Γι' αυτό το λόγο εκτός από την Κϊνα και την Ιαπωνία, κι άλλες χώρες ξεκίνησαν να παράγουν τσάι. Όμως οι Κινέζοι γνωρίζουν το τσάι και τα μυστικά του εδώ και 5000 χρόνια γι' αυτό το δικό τους πράσινο τσάι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Στην Κίνα η καλλιέργεια, το μάζεμα, η επεξεργασία κάνουν κάθε τσάι μοναδικό σαν ένα έργο τέχνης.

Είναι δεκάδες όμως - ίσως και εκατοντάδες τα είδη του πράσινου τσαγιού που παράγονται σ' αυτή τη χώρα.
Υπάρχουν είδη που γίνονται μόνο από τις τρυφερές κορφές (μπουμπούκια) των φύλλων και είναι πολύ πλούσια σε ουσίες. Όταν πίνουμε τσάι προσλαμβάνουμε μέσω του εκχυλίσματος τις ουσίες που περιέχονται στα φύλλα. Γι' αυτό το λόγο όταν το τσάι είναι από τα μπουμπούκια των φύλλων όχι μόνο ελαττώνουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε για κάθε φλιτζάνι αλλά δεν το σουρώνουμε και το εκχυλίζουμε περισσότερο από μια φορά.

Αυτά τα σπάνια και εξαιρετικά είδη φύλλων δεν είναι ακριβά συνεπώς είναι προσιτά στον καθένα. Ποικιλίες με το εμπορικό σήμα Champion ανάμεσα στις οποίες και τα πράσινο τσάι με λουλούδια γιασεμιού (Jasmine Pearls, Yu Zhang Min Hao, Imperial Jasmine), υπάρχουν πολλές συσκευασμένες - όπως τα χαρμάνια: Wu Yuan Ming Mei, Pi, Lo Chun, Mao Feng, White Lichee, Pine-Leaf, Jade Bamboo Shoot, Long Zhu, Go Gu Nao κλπ. και βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα και στο τεϊοπωλείο Madras, στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά 21.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων